Ο τόπος μου

Σχολείο

Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: Στα δυτικά ο εξαίσιος οικισμός των Άνω Καρδαμύλων, στους πρόποδες του βουνού Γρηά, με τα σπιτάκια, τις εκκλησίες και τα καμπαναριά του διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην ιστορία του τόπου. Χαμηλότερα στον βόρειο ορίζοντα απλώνεται επίνειό τους, το Μάρμαρο με τις δικές του συνοικίες και γειτονιές. Ανατολικά η περιοχή της Ράχης αγκαλιάζει το ομώνυμο χαμηλό λόφο με την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού να δεσπόζει στη κορυφή.

Άνω Καρδάμυλα

Κι ενώ το βλέμμα και η ψυχή χαλαρώνουν με όλη αυτή την αρμονία του τοπίου, όγκος τραχύς και απότομος ορθώνεται στα νοτιοδυτικά. Είναι ο περίφημος «Λόφος της Γρηάς», με τους πύργους και τις οχυρώσεις του, τους χαοτικούς και απρόσιτους γκρεμούς. Κάποτε ήταν σύμβολο ελπίδας για τον ντόπιο πληθυσμό και τελευταίο του καταφύγια, απέναντι σε επιδρομές εχθρών και πειρατών.

Βόρεια των Καρδαμύλων εκτείνονται οι εύφορες κοιλάδες και μαγευτικές παραλίες της Βλυχάδας, του Ναγού, του Γιόσωνα και της Αμπέλου.

Ανατολικά και νότια απλώνονται οι περιοχές της Λίμνου, του Αυλώνα, του Σκαρδανά, των Λουτρών και των Παρπάντων γεμάτες εύφορα περιβόλια και με εναλλαγές του τοπίου απ΄ τα Βρουλίδια ως τα Πυργιά, τα όρια φτάνουν μέχρι και το Δελφίνι.