Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Χωρίς κατηγορία

Ως Διεύθυνση και Σύλλογος Διδασκόντων του Λιβανείου Γενικού Λυκείου Καρδαμύλων θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που από το 1992 έχει καθιερωθεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Αλλωστε δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφής αναπηρία.

Για το λόγο αυτό προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την Χριστίνα Παβίτσου, αθλήτρια της Αρσης Βαρών σε Πάγκο, μέλος του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Ίωνες Χίου», η οποία κατ’ επανάληψη έχει τιμήσει τη χώρα μας και τη Χίο με την παρουσία της σε διεθνείς, πανελλήνιες και τοπικές αθλητικές διοργανώσεις και το 2022 κατέλαβε την τρίτη θέση στο άθλημά της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών σε Πάγκο, που διοργανώθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Η Χριστίνα αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκλησή μας και επισκέφτηκε το σχολείο μας, συνοδευόμενη από τον αγαπημένο της σκύλο, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. Μίλησε με ειλικρίνεια και ευαισθησία στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για το ατύχημα που της συνέβη και την αναπηρία της, την προσπάθειά της να συνεχίσει δημιουργικά τη ζωή της, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και ευρύτερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινή τους ζωή, κυρίως λόγω της αδιαφορίας και της σκληρότητα που συχνά επιδεικνύουμε ως κοινωνία. Αναφέρθηκε εκτενώς στις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής ομάδας Αρσης Βαρών σε Πάγκο και στις προσπάθειες των αθλητών που την απαρτίζουν και του προπονητή κ. Ίωαννίδη, που αποτελεί την ψυχή της ομάδας.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Καρδαμύλων θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε την Χριστίνα Παβίτσου για την παρουσία της στο σχολείο μας και για όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

Ο σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία και η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα διαφορετικότητας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αλληλοκατανόησης.