Φιλοξενία Κυπρίων μαθητών και εκπαιδευτικών στα Καρδάμυλα

Δραστηριότητες

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο φύλλο», στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας επισκέφτηκαν τη Χίο και διέμειναν στα Καρδάμυλα δέκα Κύπριοι μαθητές και μαθήτριες και δύο καθηγήτριες, η κ. Σοφία Μαζαράκη, βιολόγος, και η κ. Δέσποινα Διογένους, φιλόλογος, από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου Κύπρου το χρονικό διάστημα από 15 έως 18 Δεκεμβρίου 2022. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να επικοινωνήσουμε, να αποκτήσουμε νέους φίλους και φίλες και να έρθουμε πιο κοντά με τους αδελφούς μας Κυπρίους.

Πρόγραμμα φιλοξενίας

Πέμπτη 15/12/2022

Υποδεχτήκαμε στις 11:30 π.μ. τους Κύπριους φιλοξενούμενούς μας στο αεροδρόμιο «Όμηρος» της Χίου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Χίου και καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο κ. Σταμάτη Κάρματζη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νίκο Ξυλά. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού και περπατήσαμε στο πανέμορφο Κάστρο της πόλης της Χίου. Μετά το γεύμα, που παρατέθηκε σε εστιατόριο του λιμανιού, αναχωρήσαμε για τα Καρδάμυλα, όπου οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί και μαθητές τακτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους και έκαναν την πρώτη τους βόλτα στο Μάρμαρο. Το βράδυ προσφέρθηκε το καθιερωμένο δείπνο υποδοχής σε εστιατόριο των Καρδαμύλων.

Παρασκευή 16/12/2022

Υποδεχτήκαμε επισήμως και καλωσορίσαμε τους φιλοξενούμενούς μας, μαθητές και εκπαιδευτικούς, στο χώρο του σχολείου μας. Ακολούθησαν ομιλίες, δραστηριότητες, παραδοσιακοί χοροί και κέρασμα, για το οποίο φρόντισαν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα Άνω Καρδάμυλα, με οδηγό τον καπετάν-Αλέξανδρο Καραμούζο, και φάγαμε σε εστιατόριο του χωριού. Μετά το γεύμα αναχωρήσαμε για την πόλη της Χίου, όπου οι μαθητές επισκέφτηκαν την κεντρική αγορά και αξιοθέατα της πόλης και διασκέδασαν στο Mindtrap. Μετά τη βραδινή έξοδο επιστρέψαμε στη βάση μας, στα Καρδάμυλα.

Σάββατο 17/12/2022

Αναχωρήσαμε με λεωφορείο από τα Καρδάμυλα με κατεύθυνση προς τη νότια Χίο. Μετά από σύντομη στάση στην πόλη της Χίου, επισκεφτήκαμε αρχικά το Μουσείο Μαστίχας και μετά περιηγηθήκαμε σε δύο πανέμορφα χωριά του νησιού, γνωστά για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, το Πυργί και τα Μεστά. Γευματίσαμε σε εστιατόριο των Μεστών. Ξεναγός μας σε όλη την εκδρομή η κ. Ειρήνη Μίτση, που μας παρείχε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού. Το απόγευμα επιστρέψαμε στην πόλη της Χίου και περπατήσαμε στο λιμάνι και την αγορά της. Μετά την επιστροφή στα Καρδάμυλα, οι μαθητές -Κύπριοι και οι Καρδαμυλίτες- διασκέδασαν σε καφετέρια-μπαράκι του Μαρμάρου.

Κυριακή 18/12/2022

Το πρωί αποχαιρετίσαμε τους Κύπριους φίλους μας στο αεροδρόμιο της Χίου, ευχόμενοι να ξανασυναντηθούμε σύντομα!

Θερμές ευχαριστίες

Η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Λιβανείου Γενικού Λυκείου Καρδαμύλων νιώθουν την υποχρέωση να ευχαριστήσουν θερμά όσους βοήθησαν στην φιλοξενία των Κυπρίων φίλων μας και ειδικότερα:

  • τις οικογένειες των Καρδάμυλων που άνοιξαν τα σπίτια τους και φιλοξένησαν πρόθυμα μαθήτριες και μαθητές από την Κύπρο,
  • την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
  • τον Δήμο Χίου,
  • το Kardamylian Foundation,
  • τον Σύλλογο Αποφοίτων του Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων,
  • τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του ΓΕΛ Καρδάμυλων,
  • τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας,
  • τον καπετάν Αλέξανδρο Καραμούζο.