Περιβαλλοντική εκδρομή στην Κύπρο

Δραστηριότητες

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο φύλλο», στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, έντεκα μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγητές  του Λιβανείου Γενικού Λυκείου Καρδαμύλων επισκέφτηκαν την Κύπρο το χρονικό διάστημα από 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2023.

Ήταν η σειρά των φίλων μας Κυπρίων να μας φιλοξενήσουν στον τόπο τους, καθώς τον Δεκέμβριο του 2022 το σχολείο μας είχε φιλοξενήσει δέκα μαθητές και μαθήτριες και δύο καθηγήτριες από την Κύπρο. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να επικοινωνήσουμε, να αποκτήσουμε νέους φίλους και φίλες, να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με τους αδελφούς μας Κυπρίους, αλλά και να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Κύπρου, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα και τις συνήθειες των κατοίκων της και κυρίως την εξαιρετική κυπριακή φιλοξενία.

Μείναμε στην πόλη της Λεμεσού, περιηγηθήκαμε στις ομορφιές της και γευτήκαμε την πεντανόστιμη κυπριακή κουζίνα, που έχει πολλά κοινά σημεία με την ελληνική. Επισκεφτήκαμε το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, όπου παρακολουθήσαμε τις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 1ης Απριλίου, με την οποία εορτάζεται η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων το 1955, αλλά και δραστηριότητες σχετικές με τα περιβαλλοντικά προγράμματα που πραγματοποιούν τα δύο σχολεία, το κυπριακό και το δικό μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τα προβλήματα λειψυδρίας που παρατηρούνται στα δύο νησιά και καταγράψαμε κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, επισκεφτήκαμε την πανέμορφη Πάφο, με το γραφικό λιμάνι της, τους καταπληκτικούς αρχαιολογικούς χώρους και τον αξιόλογο ζωολογικό κήπο, και το παραδοσιακό χωριό Όμοδος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο φύλλο» δεν χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους και η εκδρομή μας πραγματοποιήθηκε χάρη σε ευγενικές χορηγίες, αλλά και εκδηλώσεις-δράσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας.

Θερμές ευχαριστίες

Η διεύθυνση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες του Λιβανείου Γενικού Λυκείου Καρδαμύλων νιώθουν την υποχρέωση να ευχαριστήσουν θερμά:

– Τη Διευθύντρια κ. Μαρία Θεοφάνους και τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου Κύπρου για την άψογη φιλοξενία. Ειδικότερα, τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Δέσποινα Διογένους, φιλόλογο, κ. Σοφία Μαζαράκη, βιολόγο και κ. Χαρίκλεια Παπαλουκά, βιολόγο, που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην μας λείψει τίποτα κατά τις ημέρες διαμονής μας στην Κύπρο.

– Τις οικογένειες των Κυπρίων αδελφών μας που άνοιξαν τα σπίτια τους και φιλοξένησαν πρόθυμα μαθήτριες και μαθητές από τα Καρδάμυλα.

– Τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου Κύπρου για τη φιλόξενη διάθεση και την αγάπη που μας έδειξαν.

– Τον Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι φίλοι του Χιώτικου Χωριού», για το χρηματικό ποσό που μας προσέφερε.

– Το «Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης», για το προσφερθέν χρηματικό ποσό.

– Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Καρδάμυλων, για την εμπιστοσύνη και την στήριξή του στο όλο εγχείρημα.